"Ommezwaai GM getuigt van minachting"

De beslissing van General Motors om Opel toch niet te verkopen aan Magna, beroert ook in Rusland de gemoederen. Volgens premier Vladimir Poetin getuigt de beslissing van minachting van Amerikaanse bedrijven voor de Europese partners.

Rusland is boos omdat de verkoop aan Magna niet doorgaat. In de overeenkomst was ook de Russische bank Sberbank betrokken. Rusland zag de instap van Sberbank bij Opel als een eenmalige kans voor een gunstige toegang tot westerse technologieën, om zo zijn noodlijdende auto-industrie te kunnen saneren.

Poetin zei dat Rusland zijn conclusies zal trekken uit de hele kwestie en "met deze manier van handelen" rekening zal houden als er in de toekomst akkoorden met partners moeten worden gesloten, maar benadrukte tegelijkertijd dat Rusland bereid blijft om met General Motors samen te werken.

"GM heeft niemand gewaarschuwd, heeft met niemand gesproken, ondanks alle akkoorden die werden gesloten en de documenten die werden ondertekend", zei Poetin. "Het is een goede les voor ons."

Volgens de woordvoerder van de premier moet het consortium Magna/Sberbank nu onderzoeken of er gerechtelijke stappen ondernomen moeten worden. De Russische regering zal zich daar naar eigen zeggen niet in mengen.