Abbas geen kandidaat om zichzelf op te volgen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zal in januari niet deelnemen aan de verkiezingen. Hij zei dat tegen enkele politieke bondgenoten. Abbas zou gefrustreerd zijn over de vastgelopen vredesgesprekken met Israël.

Het is niet de eerste keer dat Mahmoud Abbas ermee dreigt om niet aan de verkiezingen deel te nemen. Het is dan ook niet onmiddellijk duidelijk of hij het deze keer wel meent. Zowel de presidenten van Egypte en Israël, als de koning van Jordanië en de Israëlische minister van Defensie hebben Abbas al opgeroepen om van mening te veranderen.

Abbas zou later vandaag zijn beslissing officieel aankondigen in een toespraak. Volgens de anonieme bronnen die het nieuws bekendmaakten, zou Abbas gefrustreerd zijn over de vastgelopen vredesgesprekken met Israël.

Dat de regering van de Amerikaanse president Barack Obama er tot nog toe niet in geslaagd is om Israël onder druk te zetten om te stoppen met het bouwen van nederzettingen, speelt ook mee. Als Israël op dat vlak al niet wil toegeven, zal Obama er ook niet in slagen andere toegevingen los te wrikken, vinden veel Palestijnen.

Vorige maand dreigde Abbas er bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ook al mee geen kandidaat te zullen zijn. President Obama overtuigde hem toen van mening te veranderen door zijn toewijding uit te spreken over het vredesproces in het Midden-Oosten.

Maar na het voor de Palestijnen "ontgoochelend" bezoek van Clinton aan Israël (foto), denkt Abbas er dus opnieuw aan om zich geen kandidaat te stellen.

Het is overigens niet eens zeker dat de verkiezingen in januari 2010 zullen doorgaan. Abbas had die verkiezingen zelf aangekondigd. Hamas, dat in 2007 de macht greep in de Gazastrook, heeft al laten weten dat ze niet zal deelnemen.