Duitse Opel-werknemers uiten ongerustheid

In Duitsland zijn er vandaag bij verschillende Opel-fabrieken acties en werkonderbrekingen uit protest tegen de beslissing van moederbedrijf General Motors om Opel dan toch niet te verkopen aan Magna. Aan de Opel-fabriek in Rüssenheim betogen zo'n 10.000 werknemers.

De Amerikaanse autobouwer General Motors besliste dinsdagavond laat onverwacht om dochterbedrijf Opel dan toch niet te verkopen aan de Canadees-Oostenrijkse constructeur Magna en de Russische bank Sberbank. Nochtans was er een akkoord. Als motivatie gaf GM op dat de situatie bij Opel "verbeterd" was.

GM kondigde in een adem ook de intentie aan bij Opel in Europa 10.000 banen te schrappen. Opel heeft in Europa fabrieken in Spanje, Groot-Brittannië, Polen, Rusland, Duitsland en België. Door de beslissing van GM komen de reeds gemaakte afspraken over de toekomst van die Europese afdelingen weer op losse schroeven te staan.

Er wordt gevreesd dat door de aangekondige herstructurering fabrieken de deuren zullen moeten sluiten en heel wat mensen hun baan zullen verliezen. De verontwaardiging is groot, vooral in Duitsland. Daar werd niet gerekend op een herstructurering.

Uit protest houdt het personeel in de vier Opel-fabrieken er vanaf vandaag acties en werkonderbrekingen. "De herstructurering die de Amerikanen vooropstellen, zal vooral Duitsland en België treffen", reageerde een topman van de Duitse Opel-fabriek in Rüsselheim, in het westen van Duitsland. Bij de Opel-fabriek in Rüsselheim betogen zo'n 10.000 Opel-werknemers.

Ook de toekomst van de Opel-fabriek in Antwerpen blijft erg onzeker. Of Opel verkocht wordt of niet, de fabriek zal sowieso moeten incasseren, luidt het. Morgen wordt ook daar een werkonderbreking gehouden.

Duitse onrust, Britse kalmte

De ongerustheid in staat in schril contrast met de reacties in andere landen met Opel-vestigingen. Zo wordt in Groot-Brittannië veeleer bedaard op de GM-plannen gereageerd. De Britse vakbond Unite zei er samen te willen werken met GM opdat de geviseerde arbeidsplaatsen in Groot-Brittannië via vrijwillig vertrek geschrapt zouden worden.

In Spanje heerst er nog vrij veel optimisme over de gevolgen van de beslissing van GM om niet te verkopen. De afdeling in Figueruelas hoopt zelfs versterkt uit de nieuwe GM-plannen voor Opel te komen. Ook in Polen verwacht men niet dat de fabriek in Gliwice zwaar getroffen zal worden.