Eerste Wereldoorlog op andere zenders

Naast de VRT besteden ook andere zenders de komende dagen heel wat aandacht aan de Eerste Wereldoorlog. Een overzicht.

Vrijdag 6 november

20.00 u. THE MAKING OF MODERN BRITAIN - ROAD TO WAR BBC Two

Tweede aflevering van de documentaire reeks van Andrew Marr over de wordingsgeschiedenis van het hedendaagse Groot-Brittannië.
De moord op de Oostenrijkse troonopvolger in Sarajevo zet een mechanisme in werking dat uiteindelijk uitmondt in de Eerste Wereldoorlog. De politieke spanningen waren evenwel al vele jaren voelbaar : de acties voor het vrouwenstemrecht, de Ierse kwestie, gewelddadige werkstakingen, de bevrijdingsbewegingen in de kolonies, allemaal uitingen van groeiend ongenoegen. Door gebruik te maken van onbekende filmarchieven en een ongeëvenaarde verteltechniek tracht Andrew Marr aan te tonen hoe de populaire pers de vrees voor een Duitse aanval aanwakkert. Hij belicht ook het dilemma waarmee de liberale voorman David Lloyd George te maken heeft : sociale welvaart of oorlogsbereidheid. Deze aflevering vertelt ook het verhaal van de opkomst van de luchtvaart en de filmindustrie.
 

Zaterdag 7 november

22.15 u. FESTIVAL OF REMEMBRANCE BBC One

Jaarlijkse herdenkingsplechtigheid vanuit de Royal Albert Hall in aanwezigheid van de Britse koninklijke familie. Met o.m. The Massed Bands of The Guards Division, The Festival Chorus (Epworth Choir and Wimbledon Choral Society) en The Central Band of the Royal Air Force.

Zondag 8 november

11.25 u. REMEMBRANCE SUNDAY : THE CENOTAPH BBC Two

De Britse koningin leidt de jaarlijkse dodenherdenking in Londen. Traditiegetrouw wordt er twee minuten stilte gehouden aan de Cenotaph : een oorlogsmonument, dat in 1919 tijdelijk werd opgericht, maar tenslotte een definitief karakter zou krijgen. In aanwezigheid van de eerste minister brengen politieke en religieuze vertegenwoordigers uit de Commonwealth hulde aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.
 

17.55 u. SONGS OF PRAISE BBC One

Dit programma met religieuze gezangen bestaat echter al meer dan veertig jaar. Elke week kijken meer dan 5 miljoen mensen naar het programma. Vandaag staat het programma in het teken van de Eerste Wereldoorlog.
Er wordt extra aandacht verleend aan de drie Britse oorlogsveteranen uit 1914-1918, die dit jaar overleden : Harry Patch (111), William Stone ( 108 )en Henry Allingham (113).

19.00 u. REMEMBRANCE SUNDAY: THE CENOTAPH BBC Two

Hoogtepunten van de herdenkingsceremonie met ondermeer de veteranenoptocht aan het Cenotaph gedenkteken in Whitehall. Presentatie David Dimbleby en Sophie Raworth..

00.05 u. LA CASE DE L'ONCLE FRANCE 3

Documentaire (2008) van François Hérard over de zoektocht nabij Lille naar een massagraf uit de Eerste Wereldoorlog, waar 400 geallieerde soldaten, die op 19 juli 1916 bij de slag van Fromelles omkwamen, begraven liggen.

 

Dinsdag 10 november

10.05 u. DES HISTOIRES ET DES VIES - MON PAPA EN GUERRE FRANCE 3

Documentaire (2005) over de Eerste Wereldoorlog, aan de hand van brieven die kinderen naar hun vaders aan het front stuurden en omgekeerd.
 

Woensdag 11 november

11.30 u. PASSING OF A GENERATION BBC One

Nationale herdenkingsdienst in Westminster Abbey in aanwezigheid van de koningin en met speciale aandacht voor de drie Britse oudstrijders die dit jaar overleden : Harry Patch (111), William Stone (108) en Henry Allingham (113).

 

15.30 u. 14-18 LE BRUIT ET LA FUREUR LA UNE

Aan de hand van archieven, propagandafilms en fictiefilms vertelt een soldaat hoe hij en zijn kameraden vier jaar oorlog hebben doorstaan. Hij vertelt het verhaal van zijn vriend Léon (die op andere plaatsen aan het front wordt ingezet en met wie hij correspondeert) en van zijn verloofde Marthe in Parijs. Het is een verhaal over de angst, de waan- en weerzin van de Eerste Wereldoorlog. Voor deze documentaire werden archiefbeelden voor de eerste keer gerestaureerd, ingekleurd en gesonoriseerd.

20.35 u. BLANCHE MAUPAS France 2

TV-drama uit 2009 van Patrick Jamain : onderwijzer Théophile Jamain wordt in 1915 samen met drie medesoldaten gefusilleerd voor desertie. Zijn weduwe schakelt de Liga voor de Mensenrechten en een vrijmetselaarsloge in om de zaak in de openbaarheid te brengen. Dit verhaal is gebaseerd op waar gebeurde feiten : n 1934 werden Maupas en zijn kameraden in eer hersteld.

22.00 u. THE MAKING OF MODERN BRITAIN – THE GREAT WAR BBC Two

In deze aflevering van The Making of Modern Britain focust Andrew Marr op the Great War. Hij schetst een duidelijk beeld van het leven in Groot-Brittannië tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze oorlog heeft niet alleen het leven van de soldaten aan het front onderste boven gegooid, maar ook dat van de hele bevolking. Marr vertelt verder over Kitchener's vrijwilligersleger, de Duitse duikbotenoorlog, de gevechten aan het westelijk front, de eerste bombardementen op Londen en zelfs over politieke en andere schandalen in oorlogstijd.

00.20 u. ARMISTICE BBC Two

Documentaire waarin prof. David Reynolds de gebeurtenissen van de Wapenstilstand in 1918 belicht. Hoe het Duitse leger op korte tijd werd achteruit geslagen en er al onderhandeld werd over de vredesvoorwaarden op het ogenblik dat er nog duizenden soldaten sneuvelden...
 

Donderdag 12 november

21.00 u. PARIS 1919 - UN TRAITÉ POUR LA PAIX TV5Monde

Canadees –Frans docudrama over de moeizame vredesonderhandelingen in Versailles en het sluiten van het vredesverdrag. Ook de positie van de kleinere landen komt hierin uitvoerig aan bod. In deze documentaire wordt duidelijk gewezen op de vele pijnpunten in dit verdrag , waardoor meteen de kiem gelegd werd van het volgende wereldconflict twintig jaar later.
 

Vrijdag 13 november

20.00 u. THE MAKING OF MODERN BRITAIN – THE GREAT WAR BBC Two (herhalling)

In deze aflevering van The Making of Modern Britain focust Andrew Marr op the Great War. Hij schetst een duidelijk beeld van het leven in Groot-Brittannië tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze oorlog heeft niet alleen het leven van de soldaten aan het front onderste boven gegooid, maar ook dat van de hele bevolking. Marr vertelt verder over Kitchener's vrijwilligersleger, de Duitse duikbotenoorlog, de gevechten aan het westelijk front, de eerste bombardementen op Londen en zelfs over politieke en andere schandalen in oorlogstijd.

Woensdag 25 november

20.00u. FINDING THE FALLEN Discovery Channel

Documentaire over de zoektocht en identificatie van vermiste soldaten
 

lees ook