Elisabeth Geudens-Verrecken

De laatste Belgische oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog, Paul Ooghe, overleed in 2001. Een aantal oud-strijders en burgers werden vroeger door de VRT geïnterviewd over de Grote Oorlog. Naar aanleiding van 11 november duiken we in het archief om 9 mensen aan het woord te laten.

Elisabeth Geudens-Verrecken maakte als kind de gevechten in Duffel mee, begin oktober 1914. Er werd zwaar gevochten om het fort van Duffel dat de spoorlijn Brussel-Antwerpen moest beschermen. Op 3 oktober 1914 werd Duffel door de Duitse troepen bezet en vluchtte de familie Verrecken naar Nederland, eerst naar Amsterdam en dan naar het Belgische vluchtelingenkamp in Ede. Vader Verrecken nam de boot naar Engeland en meldde zich voor het Belgische leger. Hij bracht de hele oorlog door aan de IJzer.

Meest gelezen