Erwin Mortier kiest een boek

De Eerste Wereldoorlog was een kruitvat en blijft tot op vandaag talloze filmmakers en boekenschrijvers inspireren. Negen bekende – Eerste Wereldoorlog – Vlamingen stellen hier hun favoriete titel van een film of boek voor.

Voor Erwin Mortier is ‘Oorlogsdagboeken van Viriginie Loveling’ zijn favoriete boek over de Eerste Wereldoorlog. Anders dan haar neef Cyriel Buysse, die tijdens de Grote Oorlog in Nederland verbleef, ondervond Viriginie Loveling de Duitse bezetting van ons land aan den lijve. Het dagboek dat ze niet zonder gevaar voor haar leven vier jaar lang bijhield, biedt een levendig en aangrijpend gedetailleerd beeld van het leven van alledag onder soms zware omstandigheden.

De lezer maakt de inname van Gent, het harde bestaan met toenemende voedselschaarste onder de vaak brutale heerschappij van de Duitsers en de bevrijding van een het leeggeroofde vaderland als het ware op de eerste rij mee.

De oorlogsdagboeken van Virginie Loveling zijn door de kracht van haar pen en haar grote inlevingsvermogen veel meer dan een uiterst waardevolle historische bron. Ze vormen ook een indrukwekkend en monumentaal document humain.

Over Virginie Loveling

Over Erwin Mortier

lees ook