Fientje Knockaert

De laatste Belgische oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog, Paul Ooghe, overleed in 2001. Een aantal oud-strijders en burgers werden vroeger door de VRT geïnterviewd over de Grote Oorlog. Naar aanleiding van 11 november duiken we in het archief om 9 mensen aan het woord te laten.

Fientje Knockaert maakte als jong meisje het harde leven achter het front mee. Ze bleef de hele oorlog met haar familie in Poperinge wonen. De meeste inwoners hadden de streek verlaten. Poperinge was eigenlijk een Engelse stad. Het hele leven was er ingesteld op de militaire operaties aan het front. Fientje Knockaert getuigt van de zware ontberingen die de Britse soldaten te verduren kregen, vooral van hun eigen officieren. Ze vertelt erg plastisch over de gasaanvallen, doden, gekwetsten, soldatenliefdes en vele andere aspecten van het frontleven.

Meest gelezen