Frank Bostyn kiest een boek

De Eerste Wereldoorlog was een kruitvat en blijft tot op vandaag talloze filmmakers en boekenschrijvers inspireren. Negen bekende – Eerste Wereldoorlog – Vlamingen stellen hier hun favoriete titel van een film of boek voor.

Franky Bostyn kiest voor Im Westen nichts Neues, ook bekend onder de Engelse titel All Quiet on the Western Front, of gewoon in het Nederlands Van het Westelijk Front geen Nieuws.

Deze misschien wel meest bekende oorlogsroman aller tijden werd begin 1929 gepubliceerd door Erich Maria Remarque (1898-1970) en ging deels terug op zijn eigen oorlogservaringen (o.m. in Vlaanderen). Anderhalf jaar later was het boek reeds meer dan 2,5 miljoen keer verkocht in 25 talen én verfilmd. Als set voor deze eerste niet-stomme langspeelfilm werd in Hollywood een heel slagveld nagebouwd. Het Duitse leger verkocht grote voorraden uniformen en uitrustingsstukken. In 1933 werden boek en film door de nazi’s verboden vanwege het te hoge anti-oorlogsgehalte. Het boek is echter vooral een realistische weergave van hoe een hele generatie Duitse frontsoldaten vaak roemloos ten onder ging. In 1979 kreeg het boek een tweede verfilming (in kleur), maar (ondanks de ‘overacting’) verkies ik toch de oude zwart/witversie, waarvan de beelden zo uit de oorlog komen. Zelf afkomstig van de frontstreek zag ik de film een eerste keer toen ik een jaar of tien oud was en het thema heeft me nooit meer losgelaten. Een paar jaar later las ik ook het boek. Hoe meer ik nu elke dag met Wereldoorlog I bezig ben, hoe meer ik besef hoe goed boek en film wel zijn. Ik kan ze alleen maar aanbevelen.
 

Over Im Westen nichts Neues

lees ook