Gabriel Versavel

De laatste Belgische oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog, Paul Ooghe, overleed in 2001. Een aantal oud-strijders en burgers werden vroeger door de VRT geïnterviewd over de Grote Oorlog. Naar aanleiding van 11 november duiken we in het archief om 9 mensen aan het woord te laten.

Gabriel Versavel, meester Versavel, werd in 1902 geboren in Passendale. Hij maakte als vluchteling de Eerste Wereldoorlog mee en keerde in 1918 als een der eersten in het verwoeste Passendale terug. Passendale was in 1917 het toneel van bittere gevechten tussen de Duitse en de Britse troepen. Het front verschoof er nauwelijks een paar kilometer ten koste van vele duizenden doden. Het Belgische leger nam niet aan het offensief deel, maar voerde wel steunoperaties uit. Gabriel Versavel werd 105 jaar. Na de oorlog studeerde hij voor onderwijzer en bleef dat tot op 71-jarige leeftijd. Hij werd een bekend heemkundige en was ook heel bedreven met … de wichelroede.

Meest gelezen