Geert Spillebeen kiest een boek

De Eerste Wereldoorlog was een kruitvat en blijft tot op vandaag talloze filmmakers en boekenschrijvers inspireren. Negen bekende – Eerste Wereldoorlog – Vlamingen stellen hier hun favoriete titel van een film of boek voor.

Geert Spillebeen stelt ‘Driedaagse Reis’ van Joseph Boyden voor als zijn favoriete boek. Waarom? De rake psychologische portrettering, unieke invalshoek (geboren jagers worden militaire sluipschutters), confrontatie van culturen (indianen tussen doorsnee Britten), de kleine man die kapotgaat aan de grote oorlog, de sterke verhaallijnen. Kortom een beklijvende roman: af en toe moest ik het boek opzij leggen om wat te bekomen...

Dit is het hartverscheurende verhaal van twee indiaanse jongetjes die zich bij de Brits-Canadese troepen aansluiten. (Op het Westelijke front vochten tientallen rassen en volken in Brits of Frans uniform.) Boezemvrienden Elijah en Xavier zijn geboren jagers. Om te overleven kunnen ze dagenlang hun prooi besluipen, sporen volgen, haarscherp schieten.

In Vlaanderen en Frankrijk ontpoppen de jongens zich tot gevreesde scherpschutters. Ze sluipen het niemandsland in en liggen roerloos en onzichtbaar te wachten om de vijand met één welgemikt schot neer te leggen. Elijah raakt erdoor geobsedeerd: hij is de held van zijn bataljon, de vrees van de Duitsers. Xavier echter worstelt met zichzelf door het doden van mensen. Hij keert gewond terug naar Canada, waar hij wordt verzorgd door zijn tante, een medicijnvrouw. Samen overlopen ze hun leven. Zij is oud; hij is, zoals zoveel jongeren, oud en zonder vrienden teruggekeerd uit de Grote Oorlog.
 

Over Driedaags Reis

Over Geert Spillebeen

lees ook