Gery Fossaert

De laatste Belgische oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog, Paul Ooghe, overleed in 2001. Een aantal oud-strijders en burgers werden vroeger door de VRT geïnterviewd over de Grote Oorlog. Naar aanleiding van 11 november duiken we in het archief om 9 mensen aan het woord te laten.

Gery Fossaert was een van de Vlaamse oorlogsveteranen die aan het woord kwamen in "Soldaten van de Grote Oorlog", de alom geprezen mini-reeks van Erik Pertz en André Van de Vijver uit 1985. Gery Fossaert werd geboren in Westvleteren in 1897 en kwam als zeventienjarige in de loopgraven. In verhouding tot het onbezette België kwamen er procentueel meer inwoners uit de Westhoek bij het leger terecht. Er kon trouwens de hele oorlog door gerekruteerd worden. Het aandeel van de streek in het aantal gesneuvelden is dan ook navenant. Fossaert overleed in Poperinge in 1984, nog voor de eerste uitzending van "Soldaten van de Groote Oorlog" ("Achter de vuurlijn") op antenne kwam.

Meest gelezen