Marc Reynebeau kiest een boek

De Eerste Wereldoorlog was een kruitvat en blijft tot op vandaag talloze filmmakers en boekenschrijvers inspireren. Negen bekende – Eerste Wereldoorlog – Vlamingen stellen hier hun favoriete titel van een film of boek voor.

Marc Reynebeau werkt aan een biografie over Paul van Ostaijen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij ‘Bezette stad’ als zijn favoriete keuze voorstelt.

Het ‘poëzieboek’ Bezette Stad (1921) van Paul van Ostaijen is een indrukwekkende collage van beelden en geluiden van de oorlog, met fragmenten van gesprekken, liedjes, propaganda, versjes, kreten, affiches, krantenartikels of films. Ze geven weer hoe Van Ostaijen de oorlog en vooral de bezetting heeft ervaren in Antwerpen, ver van het front. Maar het was hem niet om historische anekdoten te doen. Het geheel toont een pessimistisch beeld van de mens die machteloos staat tegenover het economische, militaire en nationalistische geweld. Door zijn erg herkenbare typografie kreeg Bezette Stad een bijna iconische betekenis, al is het boek niet erg representatief voor het geheel van Van Ostaijens werk.
 

Over Bezette Stad

lees ook