Mexicaanse griep tot diep in Amazonewoud

In Venezuela zijn zeven leden van de Yanomami-indianenstam gestorven aan de Mexicaanse griep. Dat zegt Survival International, een organisatie die opkomt voor de rechten van de autochtone bevolking.

De zeven doden zijn nog niet bevestigd door de Venezolaanse overheid. Een delegatie van de overheid is momenteel in de regio om de sterfgevallen te onderzoeken.

Volgens Survival International zouden honderden Yanomami in Venezuela besmet kunnen zijn met de Mexicaanse griep. Een uitbraak van de griep onder de sterk geïsoleerde stammen in het Amazonewoud kan zich vrij snel verspreiden en vele Yanomami het leven kosten.

Voor een bevolkingsgroep die weinig of geen toegang heeft tot gezondheidszorg, kan een verspreiding van de griep desastreuze gevolgen hebben. Survival International noemt de toestand dan ook "kritiek" en roept Venezuela en Brazilië op om de epidemie zo spoedig mogelijk een halt toe te roepen en de toegang tot de gezondheidszorg van de Yanomami drastisch te verbeteren.

Gevoelig voor epidemieën

De Yanomami waren in het verleden al meermaals het slachtoffer van epidemieën. In de jaren 80 brachten mijnwerkers bijvoorbeeld de griep en malaria binnen in het gebied van de indianen. Een vijfde van de Yanomami-bevolking zou toen gesneuveld zijn.

Op dit moment wordt het aantal Yanomami geschat op zo'n 32.000, in ongeveer 400 leefgemeenschappen. In Venezuela leven ze verspreid in een reservaat van zo'n 8 miljoen hectare.