Michiel Hendryckx kiest een boek

De Eerste Wereldoorlog was een kruitvat en blijft tot op vandaag talloze filmmakers en boekenschrijvers inspireren. Negen bekende – Eerste Wereldoorlog – Vlamingen stellen hier hun favoriete titel van een film of boek voor.

Ondanks het feit dat fotograaf en journalist Michiel Hendryckx vreest voor een platvloerse exploitatie van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek naar aanleiding van de eeuwherdenking, kiest hij toch voor een toeristische gids als favoriete boek.

"Velden van weleer" van het Nederlandse auteurskoppel Chrisje en Kees Brants staat bovenaan zijn lijst, omdat zij er wonderbaarlijk in geslaagd zijn om aan de hand van traditionele toeristische info de gruwel van de Eerste Wereldoorlog te schetsen.

Het boek verscheen in 1993, op een moment dat het thema helemaal niet actueel was en was dan ook nog van de hand van een echtpaar uit een land dat tijdens de oorlog neutraal was. Deze gids is de beste in zijn genre en na hen deed niemand beter. Na een eerste druk die het frontgebied tot en met Verdun beschrijft, gaan de volgende uitgaven verder tot aan de Zwitserse grens. Ook dit verdient aandacht want in veel literatuur beperkt het Westerse Front zich van Nieuwpoort tot Verdun.

Over Velden van Weleer

Over Michiel Hendryckx

lees ook