Piet Chielens kiest een boek

De Eerste Wereldoorlog was een kruitvat en blijft tot op vandaag talloze filmmakers en boekenschrijvers inspireren. Negen bekende – Eerste Wereldoorlog – Vlamingen stellen hier hun favoriete titel van een film of boek voor.

Volgens Piet Chielens, coördinator van het In Flanders Fields Museum te Ieper, mag in het uitgelezen kransje van titels die werden gekozen, ‘Godenslaap’ van Erwin Mortier niet ontbreken.

Godenslaap is immers de beste roman die in ons taalgebied aan de Eerste Wereldoorlog werd gewijd. In een heel rijke taal, met een aan het beste Frans van die dagen herinnerende gelaagdheid, vertelt Mortier over de oorlog vanuit de ogen van een betrokken buitenstaander. Dat is het enige standpunt dat we gezien de afstand van bijna een eeuw vandaag nog kunnen innemen. En toch voelt de oorlog op elk ogenblik dichtbij en echt, en toch wordt het parcours van verwerken en herinneren sindsdien, perfect afgelegd, en tegelijk steken in deze tekst de referenties van de immense literaire schat die uit dit conflict is voortgekomen.

Over Godenslaap

Over In Flanders Field Museum

lees ook