Pijpleiding van Rusland naar Duitsland

Er komt een gaspijpleiding in de Oostzee van Rusland naar Duitsland. Zweden en Finland hebben hun goedkeuring gegeven voor de aanleg van "Nord Stream". Beide landen kregen voldoende waarborgen over de milieubescherming.

De pijplijn wordt 1.200 kilometer lang en zal jaarlijks tot 55 miljard kubieke metere gas naar Duitsland kunnen pompen.

Rusland bezit 51 % van de aandelen van de pijpleiding. Rusland wil vooral de aanvoer langs Oekraïne afbouwen. Moskou en Kiev hebben al enkele conflicten uitgevochten over gas. Eind 2005 verhoogde Moskou de prijs van het gas dat het aan Oekraïne leverde, maar Kiev weigerde dat te betalen. Moskou draaide daarop de gaskraan dicht, wat ook problemengaf voor de bevoorrading van West-Europa.

Begin dit jaar was er dan weer een conflict over openstaande gasrekeningen van Oekraïne bij Rusland.

De bouw van Nord Stream kan volgend jaar beginnen en af zijn in 2011.