Proces-Karadzic uitgesteld tot maart 2010

Het Joegoslaviëtribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag heeft het proces tegen de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic uitgesteld tot 1 maart 2010. Karadzic werd een advocaat aangewezen, het uitstel moet hem in staat stellen het proces te kunnen voorbereiden.

Radovan Karadzic staat in Den Haag terecht voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegovina in de eerste helft van de jaren 90.

Karadzic weigerde de voorbije weken echter naar de zittingen van het proces te komen. Hij verdedigt zichzelf en heeft naar eigen zeggen te weinig tijd gekregen om zich voor te bereiden. Op een technische zitting over het verdere verloop van het proces, kwam hij uiteindelijk toch opdagen.

Omdat Karadzic weigerde naar de zittingen te komen, heeft het tribunaal zelf een advocaat aangewezen. Het proces werd meteen ook uitgesteld tot 1 maart 2010. De advocaat kan zo het proces voorbereiden. 

Als Karadzic in maart nog steeds weigert om naar de zittingen te komen, verliest hij het recht om zichzelf te verdedigen en zal de advocaat hem verdedigen. Op die manier kan het proces ook zonder Karadzic voortgaan.