Radio 1 - De ochtend en Vandaag

10 november - Radio 1 Vandaag: journalist Robert Fisk in Ieper - 16.00 uur

Oorlogsjournalist Robert Fisk bezoekt de slagvelden rond Ieper. Een emotioneel weerzien: hij was als kind al op bezoek met z’n vader, die er in de loopgraven vocht. Een verslag in Vandaag. Herhaling in De Ochtend op 11 november.

Meer info over Robert Fisk

www.radio1.be/vandaag

www.radio1.be/deochtend

11 november - Radio 1 De Ochtend: Oud-strijder Gustaaf Fossaert

Radio 1 duikt in het radioarchief en brengt de getuigenis van de oorlogsveteraan Gustaaf Fossaert in De Ochtend en Vandaag (hh).

Gustaaf Fossaert was een van de Vlaamse oorlogsveteranen, die aan het woord kwamen in 'Soldaten van de Grote Oorlog', de alom geprezen mini-reeks van Erik Pertz en André Van de Vijver uit 1985. Gustaaf Fossaert werd geboren in Westvleteren in 1897 en kwam als zeventienjarige in de loopgraven. In verhouding tot het onbezette België kwamen er percentsgewijze meer inwoners uit de Westhoek bij het leger terecht. Er kon trouwens de hele oorlog door gerekruteerd worden. Het aandeel van de streek wat het aantal gesneuvelden betreft is dan ook navenant. Fossaert overleed in Poperinge in 1984, nog voor de eerste uitzending van 'Soldaten van de Groote Oorlog' ( 'Achter de vuurlijn ') op antenne kwam.

De reportage wordt om 16 u. herhaald in Vandaag.

Bekijk een fragment uit de getuigenis van Fossaert op deredactie.be

lees ook