Tom Lanoye kiest een film

De Eerste Wereldoorlog was een kruitvat en blijft tot op vandaag talloze filmmakers en boekenschrijvers inspireren. Negen bekende – Eerste Wereldoorlog – Vlamingen stellen hier hun favoriete titel van een film of boek voor.

De film “Un long dimanche de fiancailles" is een van mijn lievelingsfilms tout court, en dus zeker mijn favoriet over La Grande Guerre.

Laat ik evenwel beginnen met een schaars minpunt. De regisseur – het Franse genie JP Jeunet, die ook
andere kanjers als Delicatessen en Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain maakte, en zelfs een aflevering van de Aliens-saga – verliest zich hier een keertje of twee in de verhaalafwikkeling. De adaptatie van roman naar filmdoek mocht daar compacter zijn geweest. Dit is echter maar een schoonheidsvlekje op een hartveroverend meesterwerk.

Een ongegeneerd romantisch, wreed en komisch verhaal. Met schitterend acteerwerk en met een cameravoering die breed, kleurrijk en nergens plat realistisch is. Met een ontroerend onmogelijke liefde, knotsgekke bijfiguren en de meeslepend monumentale muziek van Angelo ‘Twin Peaks’ Badalamenti... Cinema zoals cinema moet zijn: verscheurend en larger than life, tegen een achtergrond van gruwel en onuitroeibaar mededogen.”
 

Over Un long Dimanche de Fiançailles

Over Tom Lanoye

lees ook