Veel vraagtekens na schietpartij

Er blijven veel vragen onbeantwoord na de dodelijk schietpartij van gisteravond op een militaire basis in de Amerikaanse staat Texas. Een militair die psychiater is in het leger schoot 12 soldaten en een burger dood op de basis Fort Hood.

De schutter, majoor Nidal Malik Hassan (foto), is psychiater in het leger. Zijn ouders zouden Palestijnen zijn, maar de man zelf is geboren in de Verenigde Staten en zou binnenkort naar Afghanistan worden gestuurd. Hassan werd neergeschoten door een agente van de basis, maar is nog in leven. 30 mensen raakten gewond. Speurders gaan er nu vanuit dat hij alleen handelde. Verdachten die eerder werden opgepakt zijn intussen weer vrijgelaten.

President Barack Obama heeft de schietpartij al een "gruwelijke uitbarsting van geweld" genoemd. "Op dit moment gaan mijn gedachten en gebeden naar de gewonden en de families van de overledenen", zei de president. In de Senaat en het Huis van Afgevaardigden werd vandaag een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de schietpartij. De Amerikaanse vlag op het Witte Huis zal halfstok hangen tot 11 november, Veteranen Dag in de VS.

Motieven onduidelijk

Over de motieven van de schutter blijft er veel onzekerheid bestaan. Volgens berichten heeft hij "Allahu Akbar - God is groot" geroepen juist voor hij begon te schieten. Familieleden vertellen dat hij werd lastiggevallen door zijn collega's omdat hij moslim is en dat hij helemaal niet naar Afghanistan wou vertrekken. Als psychiater had hij veel soldaten in behandeling die getraumatiseerd terugkwamen uit de oorlog in Irak en Afghanistan.

Hassan gebruikte niet wapens van de basis, maar twee handpistolen die zijn eigendom waren. Hij was nog maar sinds juli in de basis gestationeerd. Op bewakingsbeelden is te zien hoe hij uren voor de schietpartij in een winkel op de basis wat eten koopt, gekleed in traditionele Arabische kledij. Vreemd, want volgens zijn collega's was Hassan wel gelovig, maar zeker geen radicale moslim. Wellicht zal zijn ondervraging meer duidelijkheid scheppen.

Fort Hood is een van de grootste militaire basissen ter wereld. Het domein bestaat uit 547 km², een heuse stad dus voor 50.000 Amerikaanse soldaten en 150.000 familieden en personeel. Veel van de militairen worden regelmatig op missie naar Irak en Afghanistan gestuurd.