VN haalt personeel weg uit Afghanistan

De Verenigde Naties zijn van plan om tijdelijk bijna 600 "niet-essentiële" medewerkers terug te trekken uit Afghanistan na de aanslag van vorige week. Daarbij kwamen 5 VN-medewerkers om het leven (foto).

Het gaat om ongeveer 600 niet-Afghaanse VN-medewerkers. De meesten zullen het land verlaten, een klein deel zal binnen Afghanistan zelf verhuizen, meldt de woordvoerder van de Verenigde Naties in Afghanistan.

De terugtrekking komt er na een bloedige aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel vorige week. Op 28 oktober vielen 3 gewapende talibanleden met machinegeweren en bomgordels een pension binnen waar VN-personeel verbleef. Vijf VN-medewerkers kwamen om het leven.

De tijdelijke terugtrekking van personeel moet het mogelijk maken om de gebouwen van de VN nog beter te beveiligen, klinkt het als verklaring. De woordvoerder van de VN benadrukt dat het niet om een evacuatie gaat. Het personeel zou na 3 of 4 weken al kunnen terugkeren en zijn taken hervatten.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon was maandag en dinsdag nog in Kaboel om de veiligheidssituatie in Afghanistan te bespreken. Hij verklaarde toen dat de VN zich niet zou laten afschrikken door het geweld in het land.

De VN telt in Afghanistan ongeveer 5.600 personeelsleden. De meerderheid daarvan heeft de Afghaanse nationaliteit.