Wakker en Weldenkend Nederland krijgen stem

De Nederlandse cultuurminister Plasterk heeft besloten om twee nieuwe omroepen in Nederland zendtijd te geven. Het gaat om Wakker Nederland en PowNed. Beide omroepen vinden hun oorsprong bij De Telegraaf, de grootste krant van Nederland.

Vanaf september volgend jaar mogen de "weldenkende" omroep PowNed en het "conservatief-liberale" Wakker Nederland een uur of tien radio en televisie gaan maken.

Voor het eerst is er ook besloten om een omroep uit het bestel te stoten. De "idealistische" omroep Llink moet van de minister verdwijnen. Hij voegt te weinig toe aan het ingewikkelde Nederlandse bestel. Llink had wel voldoende leden, maar de programma’s hebben volgens de minister te weinig vernieuwing gebracht.

Van de twee nieuwe omroepen verwacht de minister dat ze wel vernieuwing gaan brengen. PowNed, de Publieke Omroep Weldenkend Nederland En Dergelijke, komt voort uit de website GeenStijl.

Volgens de minister is de omroep dwars, eigentijds en geworteld in de voorhoede van nieuwe mediagebruikers. De omroep zelf wil de "brutale onder de gezapige zijn". De website waar zijn oorsprong ligt noemt zichzelf "tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend".

Maatschappelijk teleurgestelden

Wakker Nederland heet officieel WNL. Iedereen noemt het Wakker Nederland, maar ze gebruiken nu een afkorting omdat de volledige naam de nieuwe omroep te veel in verband brengt met de krant van Wakker Nederland, de Telegraaf.

De omroep gaat zich richten op "maatschappelijk teleurgestelden" en "ondernemend Nederland". Officieel heeft het Telegraaf-concern nu niets meer met beide geesteskindjes te maken. Het Commissariaat voor de Media gaat op beide nieuwe omroepen toezicht houden om te kijken of ze ook onafhankelijk van De Telegraaf blijven.

In Nederland is al lang een discussie gaande over het ontbreken van een rechts, conservatief geluid bij de publieke omroep. De kritiek is dat de publieke omroepen te links zouden zijn.

Volgens de voorzitter van WNL, Fons van Westerloo zorgt zijn omroep voor een versterking van de conservatieve flank. “De rechtervleugel van de publieke omroep was wat ondervertegenwoordigd en is nu weer bezet."

Het tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) zegt dat het nu aan de nieuwe omroepen is om te laten zien dat ze een "rechts geluid beter kunnen vertolken dan bestaande omroepen TROS en AVRO."

20 publieke omroepen

In Nederland zijn op dit moment meer dan 20 publieke omroepen. Dat zijn omroepen met leden, zoals de Katholieke KRO, de protestante NCRV, de anders protestante EO, de voormalig protestanten van de VPRO, de ouderenomroep MAX, en bijvoorbeeld de socialisten van de VARA. Er zijn ook omroepen zonder leden. Omroepen als de NOS, NPS, de interkerkelijken van de IKON of de educatieve omroepen RVU of Teleac.

De afgelopen jaren zijn met name de grote ledenomroepen in hun nieuwsprogramma’s steeds dichter bij elkaar komen te staan. De grote baas van de publieke omroep Henk Hagoort had het idee dat actualiteitenprogramma’s als "Eénvandaag", "Netwerk" en "Nova" eigenlijk "drie keer de Volkskrant zijn". Vrij vertaald vond hij dat de programma’s erg veel op elkaar lijken, en gemaakt worden vanuit een linkse achtergrond.

Een ander geluid

Met de nieuwe omroepen gaat dat veranderen. PowNed en WNL willen graag actualiteiten programma’s gaan maken. En daar moet dan dus een ander geluid in doorklinken als nu het geval is op de publieke netten.

De nieuwe omroepen voegen volgens minister Plasterk van cultuur iets toe aan het huidige omroepbestel. Gek genoeg gaat hij daarmee terug naar de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Toen lieten de AVRO en de TROS het niet-"linkse" geluid bij de publieke omroep nog voldoende horen. Nu, althans vanaf september 2010, is het de beurt aan PowNed en WNL om dat geluid te laten horen en zien.

Joris van de Kerhof is correspondent in Nederland

Meest gelezen