Zelfs "Met de vlam in de pijp" werd ooit Alarmschijf

De Alarmschijf bestaat 40 jaar. De eerste dateert van 1 november 1969 en was voor Fleetwood Mac. Dankzij de Alarmschijf, meestal de nummer 1-positie in de Tipparade, kreeg een lied een week lang extra belangstelling. Vanuit commercieel standpunt betekende dit dat er verschillende duizenden singles meer werden verkocht.

Het idee van een Alarmschijf bestond reeds in de Verenigde Staten en Engeland toen het in 1969 door de Nederlandse radiozender Veronica gelanceerd werd. Het was een schot in de roos. Liefst 237 keren lukte het een Alarmschijf om de 1e plaats in de hitparade te bereiken.
Enkele voorbeelden: Les Humphries Singers met "To my father's house"(6 weken op 1 in 1970), Middle of the road met "Sacramento"(7 weken op 1 in 1971), Scott Fitzgerald en Yvonne Keely met "If I had words"(7 weken op 1 in 1977), Boney M met "Rivers of babylon"(9 weken op 1 in 1978), Abba met "The winner takes it all"(6 weken op 1 in 1980) of Duran Duran met "The reflex" (6 weken op 1 in 1984).

Relletje met Virgin

De meest succesvolle Alarmschijf is “Que si, que no” van Jody Bernal. Madonna is het meest tot Alarmschijf gekozen, liefst 25 keer. Marco Borsato is de succesrijkste Nederlanse artiest met 13 Alarmschijven. Rihanna schreef vorig jaar 5 Alarmschijven achter haar naam. Frank Sinatra werd op zijn 75e nog Alarmschijf met "Love and marriage". De meest eigenzinnige Alarmschijf is nog altijd "Met de vlam in de pijp" van Henk Wijngaart.

In 1987 kwam het tot een relletje tussen platenmaatschappij Virgin en de Stichting Nederlandse top 40. De Veronica-dj's verkozen de nieuwe single van The Cult als Alarmschijf, maar de Stichting weigerde en bombardeerde Mel & Kims "Respectable" tot Alarmschijf. Virgin, dat in extremis nog heel wat promotie in The Cult gestoken had, kon er niet om lachen.

Ook Vlaanderen luisterde mee

De meeste Alarmschijven, zelfs die van Nederlandse bodem, werden ook hits in Vlaanderen. Na de komst van VTM, waardoor de interesse voor Nederlandse radio- en tv-zenders bij ons de dieperik in duikelde, werd de invloed geleidelijk vrij nihil. De Alarmschijf is zeker voor 40-plussers nostalgie. De aankondiging "Dit is de nieuwe Alarmschijf!" en het "klokje" naast een single in het hitparade-overzicht staan voor altijd in hun geheugen gegrift.

Tegenwoordig wordt de Alarmschijf door dj's van Radio 538 geselecteerd, en ze is nog steeds een garantie voor hitsucces. In de Nederlandse Top 5 staan deze week 3 Alarmschijven: Robbie Williams, David Guetta/Akon en Anouk.

lees ook