Zomaar een goudschat onder je metaaldetector

David Booth wilde zijn nieuwe metaaldetector testen en trok naar een veld in het Schotse Stirlingshire. Hij stapte daar uit zijn wagen, zette een zevental stappen en had onmiddellijk prijs. Booth trof er vier metalen halsringen van goud aan.

“Ik was ronduit verbaasd. Ik kon wel zien dat de juwelen waardevol waren en eerder zeldzaam. Ze zagen er oud uit, maar hoe oud, nee, dat wist ik niet.”, vertelde Booth aan de BBC.

Beloning of niet?

Als een eerlijke vinder bracht Booth de juwelen naar de Treasure Trove Unit, waar gevonden voorwerpen kunnen afgeleverd worden.Verscheidene archeologen onderzochten de vondst en ontdekten dat de juwelen dateerden uit de 3e en 1e eeuw voor Christus. De vondst wordt beschouwd als één van de belangrijkste uit dit tijdperk ooit in Schotland. De waarde van de juwelen wordt geschat op ruim 1,1 miljoen euro. Sommigen spreken dan ook van een goudschat.

Momenteel zijn de juwelen te bezichtigen in het National Museum of Scotland in Edinburgh. David Booth hoopt ondertussen op een beloning. Maar in principe kan een vinder geen recht claimen op wat hij gevonden heeft, of een vergoeding ervoor.

lees ook