1 op de 10 Amerikanen zit zonder job

Vorige maand hebben in de Verenigde Staten nog eens 190.000 mensen hun baan verloren. Daardoor is de werkloosheidsgraad gestegen tot 10,2 procent, het hoogste peil sinds 1982. Volgens analisten kan het nog een tijdje duren voor de werkloosheid begint te dalen.

Ongeveer 16 miljoen Amerikanen of een op de tien van de actieve bevolking zit dus momenteel zonder werk. Nochtans kwamen er onlangs een aantal hoopgevende signalen uit de Amerikaanse economie. Vorige week bleek dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 3,5 procent was gegroeid, waardoor een lange reeks van negatieve groeiresultaten tot een einde kwam. Deze week bleek dat ook de autoverkoop in de VS lichtjes was gestegen.

Maar groeicijfers beteken uiteraard niet dat de werkloosheid met dezelfde factor daalt. Analisten wijzen erop dat de arbeidsmarkt vaak met maanden vertraging reageert als de economische motor weer aanslaat. De cijfers van de maand oktober lijken die stelling duidelijk te bevestigen. 190.000 Amerikanen verloren hun baan.

Vooral in de bouw- en industriesector kwamen veel mensen op straat te staan. Wel steeg het aantal interim-contracten, wat erop zou kunnen wijzen dat ondernemers voorzichtig hun activiteit aan het uitbreiden zijn.

Doet Obama te veel of te weinig?

In een reactie op de cijfers liet president Barack Obama weten dat "hij niet zal rusten tot alle Amerikanen die willen werken, werk hebben gevonden". Hij had het over een "bedroevend cijfer dat de economische uitdagingen die voor ons liggen benadrukt". Obama tekende juist vandaag ook een wet goed die de voordelen voor langdurig werklozen verlengt.

Sinds de recessie in de VS twee jaar geleden begon, gingen 8,2 miljoen banen verloren en steeg de werkloosheidsgraad met 5,3 procent. Voor de Verenigde Staten -die in vergelijking met de Europa altijd relatief lagere werkloosheidscijfers hebben gehad- zijn dit historisch hoge cijfers. President Obama heeft al miljarden dollars in de economie gepompt, waardoor volgens sommigen het tekort op de begroting gevaarlijk groot is geworden.

Anderen -zoals de Nobelprijswinnaar Paul Krugman- vinden dat de regering dan weer te weinig in de economie pompt. Nu steeds meer bedrijven winst beginnen te maken, zullen ze die niet meteen gaan uitgeven door nieuwe werknemers in dienst te nemen. De meesten zullen waarschijnlijk nog een paar maanden wachten om te zien hoe structureel het economische herstel is. Afwachten lijkt dus de boodschap.