"Als het kind geniet, dan geniet ik dus ook"

Het gesprek wordt pas aanstaande zondagavond uitgezonden, maar de commotie is er vooraf niet minder om. Seksuologe Goedele Liekens praat op de Nederlandse televisiezender Het Gesprek met Ad van den Berg, de man van de zogenoemde "pedopartij". Van den Berg geeft toe dat hij aan de piemel van een jongen heeft gezogen. De jongen gaf daar zelf toestemming voor. "Ik heb ook zijn billen betast, meer niet."

Het Gesprek is een commerciële televisiezender die - de naam geeft het alleen al aan - voornamelijk gesproken woord uitzendt. De ontmoeting tussen Liekens en Van den Berg (foto) is een onderdeel van het programma 1 op 1. Volgens de zender ontmoeten twee mensen elkaar in dat programma: “De één weet vooraf niet wie de ander is. Daar komen zij pas achter als zij de studio betreden. Geheel onverwachts dus, onvoorbereid ook. 1 op 1 is televisie zoals het bedoeld is: geen ingestudeerde toneelstukjes, maar eerlijke, spannende, geanimeerde en confronterende gesprekken."

Confronterend wordt het als Liekens zegt dat Van den Berg seksueel gestoord is. Wat het antwoord van de pedofiel daarop is, komen we vooralsnog niet echt te weten. De zender heeft een vooruitblik gemaakt op het programma. Volgens secretaris Norbert De Jonge van de Pedopartij vindt Liekens helemaal niet dat Van den Berg gestoord is. In De Telegraaf zegt hij: “Ad van den Berg zelf zegt dat hij het idee had dat Goedele juist veel sympathie voor hem had. Het gesprek verliep in ieder geval uiterst gemoedelijk”. Volgens de Pedopartij is het promotiefilmpje een beetje raar gemonteerd. Daarover valt nu niet te oordelen. Dat kan pas zondagavond, als de uitzending geweest is.

Op het artikel in De Telegraaf is flink gereageerd. Harde reacties, die te vergelijken zijn met de meningen over een pedoseksueel die na het uitzitten van zijn straf weer terug wil naar zijn oude woonplaats Eindhoven. De burgemeester wil hem niet hebben en er is een actiegroep opgericht die posters met een foto van de pedoseksueel hebben opgehangen. Ze geven ook aan dat ze "weten wat hen te doen staat als ze de pedo in het openbaar tegenkomen."

Van den Berg is zelf ook veroordeeld voor ontucht met een jongen van 11 jaar. Daarvoor kreeg hij een boete van 1.000 euro en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij is regelmatig te gast geweest in televisieprogramma’s. In het programma Netwerk gaf hij in 2006 aan dat hij nog steeds relaties met jonge jongens aangaat, maar dat die zuiver platonisch zijn. Het programma van Netwerk is overigens niet meer te zien op het internet.

Van den Berg probeerde in 2006 aan de verkiezingen mee te doen. Maar met zijn Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit haalde hij niet voldoende handtekeningen op om ook daadwerkelijk op een lijst te verschijnen. De partij had als een belangrijk actiepunt dat de leeftijd waarop jongeren met volwassenen seks mogen hebben, omlaag moet van 16 naar 12 jaar.

Joris van de Kerkhof