"Een stervend dier" vs "Een stil geloof in engelen"

Deredactie.be wil weten welk boek u het liefst heeft gelezen. Elke dag publiceren we de inzendingen van onze bezoekers. Hieronder de tips van Evelyne Malfiet, Chris Schoeters, Els De Backer en Glen De Schampheleire. Zij maken alvast kans op een boekenbon van 20 euro.

"Een stervend dier" (Philip Roth) aangeprezen door Evelyne Malfiet

Ik lees al jaren de boeken van Philip Roth en hij is één van mijn favoriete auteurs. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mijn lievelingsboek uit zijn oeuvre komt. "Een stervend dier" gaat over een oude professor, David Kepesh genaamd, die valt voor één van zijn studenten. Alle clichés over dit thema zijn ondertussen de revue al gepasseerd maar dit boek is anders. Het vertelt over de innerlijke strijd met het ouder worden. De geest blijft jong maar het lichaam wil niet meer mee. David Kepesh gaat ervan uit dat de jonge Consuela hem binnen de kortste keren wel zal verlaten maar wanneer ze dit niet doet, krijgt hij bindingsangst en is ondertussen toch ook ziekelijk jaloers. Als Consulea dan uiteindelijk kanker krijgt, blijkt hoe relatief leeftijd eigenlijk wel is. Het is een vrij dun boek maar kwaliteit gaat boven kwantiteit en het is een kunst om met zo weinig woorden een sfeer weer te geven waar je nog maanden van wakker ligt. Nu ook prachtig verfilmd met Sir Ben Kingsley en Penelope Cruz in "Elegy".

"De kleine vreemdeling" (Sarah Waters) aangeprezen door Chris Schoeters

Eén van de boeken die ik tijdens mijn vakantie in Frankrijk onder een heerlijk zonnetje heb gelezen. Schitterend boek, heel erg "Engels" en daar hou ik wel van! De kleine vreemdeling vertelt het verhaal van het verval van een (voormalige) rijke familie door de ogen van een huisarts die eerder toevallig met de familie in aanraking komt. Langzaam komen gebeurtenissen uit het verleden naar boven. Hun invloed op het heden zal desastreuze gevolgen hebben. Heel snel weet je al dat de familie zal ten onder gaan, maar de manier waarop Sarah Waters de lezer meeneemt in de wereld van het aftakelende landhuis Hundreds en van de bewoners Caroline, Roderick en Mrs Ayers - met aan de zijlijn de verteller dokter Faraday, is indrukwekkend en vooral heel erg meeslepend. Ook al ben je een nuchter mens dat niet meteen geloof hecht aan bovenaardse toestanden e.d., toch kruipt de kleine vreemdeling die huist in het landgoed Hundreds ook onder je huid!
Een prachtig boek, een beetje in de stijl van Brideshead Revisited. Een echte aanrader!
 

"Een stil geloof in engelen" (RJ Ellory) aangeprezen door Els De Backer

Het boek waar ik dit jaar het meest van heb genoten is "Een stil geloof in engelen" van van R.J. Ellory. Dit boek heeft het allemaal, het is zeer spannend, een echte pageturner.
Het is een heerlijke misdaadroman met een sterk verhalend karakter. Naast het verhaal, is er veel aandacht voor de karakters van de hoofdpersonen, de tijdssfeer.
Het boek overbrugt een grote tijdsspanne en vertelt het leven van een jongen, die temidden van deze gebeurtenissen opgroeit tot volwassenen. Historische gebeurtenissen komen eveneens voorbij, WO2, de invloed hiervan op de Verenigde Staten, en het dorp, de jaren vijftig, enzovoorts.
Kruip in je zetel met dit boek, en kom er pas weer uit als ook het boek uit is!

"Het proces" (Franz Kafka) aangeprezen door Glen De Schampheleire

Op een dag wordt Josef K., een procuratiehouder bij een grootbank, gearresteerd 'zonder dat hij iets kwaads had gedaan'. Zo begint 'Het proces' van Franz Kafka. Dit simpele plot is de aanzet tot een intrigerend verhaal waar K. wordt blootgesteld aan een absurde wereld van bureaucratie en rechtsgang die zelfs een evenwichtig man als hij niet kan bevatten.
Wat mij vooral aantrok in het boek is de manier waarop Kafka je kan meeslepen in de vreemde procesgang.

In een gedachtewereld waarmee de lezer niet bekend is, maar waar je gaandeweg de ontreddering en de wanhoop van het hoofdpersonage ook zelf meebeleeft. De spitse dialogen, de briljante opbouw en het bruisende verhaal doen de rest. De vertelwijze van Kafka is zeer subtiel. Het blijft eerder bij suggereren, waardoor de lezer ook een inspanning moet doen om het verhaal volledig te kunnen begrijpen. Maar eens je daarin wordt opgeslorpt, beland je in de wereld van Kafka bij uitstek. De sluipende intimidatie van een systeem, de duimschroeven van bureaucratie die langzaam aangehaald worden en de uitzichtloze procesgang waar K. uiteindelijk aan ten onder zal gaan, het wordt allemaal meesterlijk beschreven.

Meestal lees ik boeken ter ontspanning en het is zelden dat ik zo door een boek werd meegesleept en waarbij ik uiteindelijk het gevoel had dat ik iets had bijgeleerd. Dat ik had geleerd: Kijk dan toch! Trek je ogen open, niet alles is zo idealistisch of romantisch als jij het je had voorgesteld. En dat is een waardevolle les geweest...

Ongeveer honderd jaar na datum blijft dit boek brandend actueel en een klassieker die eigenlijk iedereen gelezen zou moeten hebben. Het is een eerbetoon, een eerbetoon aan Franz Kafka.