"Marina" van Granata is vijftig jaar

De hit van Rocco Granata "Marina" is 50 jaar oud. Dat werd donderdag gevierd op de Boekenbeurs. Precies 50 jaar geleden belandde het nummer op de eerste plaats in de Belgische hitlijsten. Later werd de hit ook een wereldwijd succes.

Het nummer is ondertussen al zeker duizend keer gecoverd, door onder anderen Dalida, Louis Armstrong, Dean Martin en Toots Thielemans. In 1989 bracht Granata zelf een newbeatversie op de markt met de hulp van de man achter de Confetti's Serge Ramaekers.

Granata promoot op de Boekenbeurs zijn biografie "Rocco". Daarin vertelt hij hoe hij het als zoon van Italiaanse immigranten schopte tot wereldster. Granata kwam op 10-jarige leeftijd in België wonen. Zijn vader werkte als mijnwerker in Waterschei. Als jongen trok Granata al rond met zijn eigen orkestje waarin hij accordeon speelde.

Zijn hit "Marina" schreef hij op 21-jarige leeftijd. Voor de naam liet hij zich inspireren door een sigarettenmerk. Hij toerde met de hit over de hele wereld en trad op in Carnegie Hall in New York, iets wat weinig Belgen kunnen zeggen.

Regisseur Stijn Coninx heeft plannen om het leven van Granata te verfilmen tegen 2011.