"Vaccin Mexicaanse griep gevaarlijk? Larie en apekool"

Morgen start de vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep. Risicopatiënten kunnen zich bij de huisarts of in speciaal daarvoor georganiseerde centra laten inenten. In het Radio 1-programma Peeters & Pichal bleek dat nog heel wat mensen vragen hebben over de griep en het vaccin.

Een panel van experts, onder wie griepcommissaris Marc Van Ranst, beantwoordde in Peeters & Pichal vragen van luisteraars. Een drukke bezigheid want de telefoons stonden roodgloeiend. De meeste vragen gingen over jonge kinderen en zwangere vrouwen. Heel veel zwangere vrouwen willen het beste voor hun baby en vragen zich af of ze zich moeten laten inenten. Vrouwen die minstens drie maanden zwanger zijn, krijgen de raad om dat inderdaad te doen.

Andere vragen gingen onder meer over de veiligheid van het vaccin tegen de Mexicaanse griep. Zo zit er ook een kleine hoeveelheid kwik in het vaccin. "Die dosis is dusdanig laag en komt overeen met de dosis die je binnenkrijgt als je vis eet", stellen de experts gerust. "Het heeft voor de gezondheid totaal geen negatieve invloed." Dat het vaccin gevaarlijk zou zijn, is larie en apekool, klinkt het.

Het vaccin mag dan niet gevaarlijk zijn, maar heeft het wel zin, vroegen veel mensen zich af. Volgens Van Ranst is die twijfel een gevolg van het hardnekkige werk van de "antivaccinatielobby". "Geloof dat niet", zegt Van Ranst. "Dit is een veilig vaccin, het heeft altijd nevenwerkingen zoals bij gelijk welk andere geneesmiddel. Maar dit vaccin heeft veel meer voordelen dan nadelen."

In Peeters & Pichal was er ook tijd voor verzoening. Griepcommissaris Marc Van Ranst en Rufij Baeke van het Syndicaat Vlaamse Huisartsen zaten samen in het programma en beantwoordden samen vragen van luisteraars. De voorbije weken vochten Van Ranst en de huisartsenbonden nog een klein oorlogje uit in de pers, maar de "ruzie" werd vandaag bijgelegd (foto).

Vaccinatie morgen overal, in Hoboken vandaag al

De vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep start officieel morgen, maar in de huisartsenpraktijk Geneeskunde voor het Volk in Hoboken werd vandaag al gevaccineerd. Tot 12 uur konden honderd patiënten zich vandaag al laten inenten.

De vaccins waren gisteren al aangekomen en de dokters zagen niet in waarom ze nog langer moesten wachten. "We hebben verschillende vaccinatiemomenten gepland, vandaag is het eerste", zei dokter Erik Van Obbergem. "We hebben in totaal 400 patiënten aangeschreven als risicogroep. Ik hoop wel dat ze niet allemaal vandaag komen", lachte hij.

Behoor ik tot een risicogroep?

De vaccins tegen de Mexicaanse griep die vanaf morgen worden ingeënt, zijn gratis maar alleen voor wie als "risicogroep" wordt omschreven. In België zijn er momenteel 1 miljoen vaccins ter beschikking van die risicogroepen. Het gaat om:

  • huisartsen en al het personeel in de gezondheidszorg
  • mensen (ouder dan 6 maanden) die een medisch risico lopen op ernstige complicaties en zelfs overlijden (bijvoorbeeld mensen die behandeld worden tegen kanker)
  • iedereen die in het onderwijs of de kinderopvang werkt of beroepshalve met kinderen werkt
  • zwangere vrouwen of vrouwen die een behandeling voor kunstmatige bevruchting volgen
  • alle ouders met kinderen jonger dan 6 maanden
  • Ook daklozen vormen een risicogroep. Zij kunnen volgende week gratis voor een vaccinatie terecht in de OCMW's

Meer informatie over de Mexicaanse griep en de vaccinatiecampagne vindt u op de website van het Griepcommissariaat www.influenza.be.