Akkoord machtsdeling in Honduras mislukt

In het Centraal-Amerikaanse land Honduras heeft interim-president Roberto Micheletti de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De afgezette president Manuel Zelaya wordt daarbij niet betrokken en zegt dat het akkoord over machtsdeling is mislukt.

"Ik ben trots dat we een akkoord hebben over de vorming van een regering van nationale eenheid en verzoening, zoals was afgesproken in het akkoord om uit de crisis te raken", zei Micheletti (foto) in een toespraak op radio en televisie. De partij van de afgezette president Manuel Zelaya maakt geen deel uit van die regering.

De aankondiging van Micheletti kwam enkele minuten voor het aflopen van de deadline om Zelaya in zijn functie te herbevestigen. Die verblijft nog steeds in de Braziliaanse ambassade.

Volgens een woordvoerder van Zelaya is het pact om een eind te maken aan de crisis in Honduras mislukt. Die begon op 28 juni, toen het Hondurese leger hem op een vliegtuig naar het buitenland zette en Micheletti aan de macht bracht.

Vorige week was er sprake van een pact om een einde te maken aan de crisis en de verkozen president Zelaya eventueel opnieuw aan de macht te brengen. Het Hondurese parlement moest daarvoor wel zijn fiat geven, wat nog niet is gebeurd.