Eerste test voor vliegtuig op zonne-energie

De Solar Impulse, het eerste langeafstandsvliegtuig op zonne-energie, heeft vandaag enkele "proefritten" gemaakt op de militaire luchthaven van Dübendorf, bij Zurich, in Zwitserland. Het toestel zou nog dit jaar van de grond moeten komen.

De Solar Impulse, waaraan onder meer het Belgische chemiebedrijf Solvay meewerkt, werd in juni aan het grote publiek voorgesteld. Het toestel lijkt volgens sommigen nog het meest op een wesp. Het heeft de spanwijdte van een Airbus A340 (63,40 meter), maar weegt "slechts" 1.600 kilogram, het gewicht van een gemiddelde gezinswagen.

Het vliegtuigje werd vanmiddag het tarmac van de luchthaven van Dübendorf opgereden voor een reeks tests. De vier elektrische motoren werden warmgedraaid en de elektromagnetische interferentie werd gecheckt.

Het team wil de Solar Impulse nog voor 20 december in de lucht krijgen, al zal dat wellicht slechts enkele meters hoog zijn. De weersomstandigheden moeten daarvoor bovendien bijzonder goed zijn. De zichtbaarheid moet minstens 5.000 meter bedragen en de wind mag slechts aan 5,6 km/uur waaien.

Een eerste échte vlucht van de Solar Impulse, van 36 uur lang, staat gepland voor het voorjaar van 2010. Tegen 2012 wil de Zwitserse avonturier Bertrand Piccard met het toestel een reis rond de wereld maken, in vijf etappes weliswaar.

lees ook