Hitler is de trainer van de Duitse nationale ploeg

Erskine, een Britse hulporganisatie voor oorlogsveteranen, reageert geschokt op de resultaten van een onderzoek dat ze liet uitvoeren bij een 2.000-tal kinderen tussen 9 en 15 jaar. Hun kennis over de twee wereldoorlogen bleek beneden alle peil. “Het is hoog tijd om in te grijpen”, aldus de organisatie.

1 op de 20 kinderen denkt dat Adolf Hitler de voetbalcoach van de Deutsche Manschaft was en dat de Holocaust de feestelijkheden inluidde op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Volgens 1 op de 10 is de SS een verwijzing naar de populaire kinderboekenreeks "Secret Seven" van Enid Blyton. Auschwitz zou dan weer eerder een themapark zijn waar alles rond de Tweede Wereldoorlog draait, een soort Plopsaland met soldaatjes dus.

Kunnen soldaten sneuvelen?

Bijna de helft van de ondervraagde kinderen wist niet waarvoor Remembrance Day stond. Dit is de dag waarop de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdacht worden. De Blitzkrieg zou plaatsgevonden hebben nà de Tweede Wereldoorlog. Ten slotte had een kwart er geen idee van dat er ook soldaten konden sneuvelen tijdens oorlogsgevechten.

Jim Panton, verantwoordelijke van Erskine: ”Schoolkinderen zijn de toekomst van ons land. Het is belangrijk dat ze onze geschiedenis kennen.” Met verschillende musea en bibliotheken zullen nu extra leerprogramma’s opgestart worden.

lees ook