Kennes: "Onze zaak is nog niet verloren"

Bij Opel Antwerpen is om 13 uur het werk één uur lang neergelegd. De vakbonden spraken er de zowat 1.000 aanwezige arbeiders en bedienden toe. Rudi Kennes riep namens het algemeen vakbondsfront op om "in elk scenario samen te vechten."

Veel Opel-werknemers zijn de onzekerheid beu en reageerden gelaten op het slechte nieuws dat GM Opel dan toch niet verkoopt. Rudi Kennes van het ABVV wil met zijn toespraak de mensen een hart onder de riem steken en opnieuw oppeppen.

"We vragen de vele bekwame mensen om de firma niet te verlaten en mee aan boord te blijven om te vechten voor een toekomst", zei Rudi Kennes van het ABVV. "We hebben elkaar nog hard nodig. Ook in het geval van een mogelijke sluiting zal GM niet kunnen en vooral niet willen betalen, zeker geen bedragen die wij in het hoofd hebben."

Kennes verwees naar het ondernemingsplan voor Opel Antwerpen, dat "een half miljard geconsolideerde winst oplevert." Volgens dat ondernemingsplan bouwt de Antwerpse fabriek een nieuwe Mini, een terreinwagen en een Combo. "Onze zaak is niet verloren. Wat goed is voor Magna, moet toch ook goed zijn voor GM", pepte Kennes de aanwezigen op.

De vakbondsman wees erop dat de dreiging van een faillissement zoals GM Europe die gisteren uitsprak  (als de vakbonden dwarsliggen) "met een korrel zout moet worden genomen". Kennes verklaarde ook nog dat een onderhoud met GM-topman Fritz Henderson wordt voorbereid.

Elke ploeg komt aan de beurt

Het personeel van Opel Antwerpen krijgt vandaag meer uitleg van de vakbonden over de mogelijke toekomst van de fabriek. De nachtploeg heeft informatie gekregen, hetzelfde gold voor de ochtendploeg en de ook de late ploeg komt nog aan de beurt. Elke shift stopt telkens een uur vroeger met werken.

Het voortbestaan van de assemblagefabriek in Antwerpen is opnieuw erg onzeker, nu General Motors in de Verenigde Staten heeft beslist om Opel niet te verkopen aan Magna.

Die beslissing was helemaal niet verwacht en heeft geleid tot nieuw protest. In Duitsland hebben gisteren 10.000 werknemers van Opel actiegevoerd. Zij vinden dat General Motors hun belangen heeft verraden door de verkoop aan Magna af te blazen.

General Motors heeft al laten horen dat het vlug met een herstructureringsplan voor de dag gaat komen.