NMBS-tarieven stijgen licht

De tarieven van treinkaartjes en -abonnementen stijgen vanaf 1 februari 2010 met gemiddeld 0,57 procent. Tegelijk wordt het bestaande productgamma vereenvoudigd. Overigens raakte vandaag ook bekend dat de sociale dialoog tussen vakbonden en directie na de staking van vorige donderdag hervat wordt.

De NMBS past elk jaar haar tarieven aan in februari. Bij de vorige tariefverhoging, eerder dit jaar, bedroeg de stijging gemiddeld nog 5,9 procent als gevolg van de hoge inflatie. Dit keer is de inflatie negatief, maar toch is er gemiddeld een lichte tariefverhoging.

De prijs van een standaardbiljet en van een Go Pass verandert niet. De trajecttreinkaart wordt 0,66 procent duurder, net als de Campuskaart.

De prijs voor een Rail Pass, goed voor 10 ritten in tweede klasse, stijgt met 1 euro tot 74 euro. In eerste klasse wordt dit 113 euro in plaats van 112 euro. Een Seniorenbiljet zal in tweede klasse 5,20 euro kosten in plaats van 5 euro. Overigens introduceert de NMBS vanaf 1 februari het Seniorenbiljet in eerste klasse voor de prijs van 12 euro.

Om het gamma voor de klant eenvoudiger en duidelijker te maken, zal de NMBS vanaf 1 februari stapsgewijs weinig succesvolle producten afschaffen en andere producten integreren in bestaande formules. Zo worden de "kidstarieven" aangepast: per betalende reiziger kunnen dan vier kinderen tussen 0 en 12 jaar gratis meereizen.

In de vooravond is overigens ook bekendgeraakt dat "het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de NMBS tijdelijk de stakingsaanzegging opschort en de sociale dialoog hervat." Het ziet er dus voorlopig niet naar uit dat er volgende donderdag opnieuw wordt gestaakt.