Robert Fisk

Robert Fisk is een van de meest gelauwerde journalisten. Zo werd hij zeven keer bekroond tot ’International journalist of the Year’. Hij is ook één van de weinige Westerse journalisten die Osama Bin Laden interviewde. Hij deed het niet minder dan drie keer tussen1994 en 1997.

Fisk werd geboren in 1946 en studeerde Engelse literatuur en Politieke Wetenschappen. Hij behaalde zijn doctoraat aan het Trinty College in Dublin met een proefschrift over de Brits-Ierse betrekkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd doctor honoris causis aan verscheidene universiteiten, onder andere aan die van Gent in 2006.

Als journalist debuteerde hij bij The Sunday Express en ging later over naar The Times en The Independent. Sinds 1987 is hij buitenlands correspondent bij The Independent. Als correspondent was hij actief in Noord-Ierland, Portugal, Libanon, Iran, Afganistan en Irak. Hij maakte de Iraanse revolutie mee in 1979, de Sovjetinval in Afghanistan, de Iraaks-Iraanse oorlog en de Golfoorlogen.

Fisk woont in Beiroet en spreekt vloeiend Arabisch. Hij is auteur van een aantal toonaangevende publicaties over de Ierse kwestie en het Midden-Oosten. Zijn belangrijkste werk is ‘The Great War for Civilisation. The conquest of the Middle East’. Hij staat bijzonder kritisch tegen de Amerikaanse War on Terror. Volgens Fisk weigert het Westen de problemen van het terrorisme grondig aan te pakken omdat het Israël ontziet. In het Midden-Oosten ligt volgens hem immers de kern van het probleem.

Een journalist moet, naar de opvattingen van Fisk, de machthebbers bekampen, zeker als ze ons naar het slagveld willen leiden.

Robert Fisk in Phara, Terzake en Vandaag

lees ook