Vroeger vervloekt, nu gekoesterd

Het langste stuk Berlijnse Muur dat nog overeind is gebleven in de woelige jaren na de val van de Muur bijna 20 jaar geleden, is na restauratie vandaag ingehuldigd.

Het stukje muur, dat de East Side Gallery heet, werd hersteld en beschilderd door kunstenaars. Het gaat om een stuk van 1,3 kilometer lang langs de rivier de Spree.

De plaats is intussen een bekende toeristische attractie geworden. De muur bevat onder meer beelden van een Oost-Duitse Trabant en een "communistische kus" tussen de voormalige Sovjet-leider Leonid Breznjev en zijn Oost-Duitse collega Erich Honecker (foto).

De beschilderde muur "is een document dat de toekomstige generaties zal helpen om zich een beeld te vormen over het verleden, over wat de Berlijnse Muur betekende", zei burgemeester Klaus Wowereit tijdens een ceremonie.

De sectie werd vrij snel na de val van de Muur een openluchtgalerij, en dat bleek de redding. De rest van de Muur sneuvelde immers vrij snel. Het stukje dat overbleef, bleef dan wel overeind maar verkommerde. Het beton brokkelde af en de verf  bladderde van de muur. Wie meer informatie wil, kan ook een kijkje nemen op www.eastsidegallery-berlin.de.