"Ongeveer kwart miljoen mensen kregen spuitje"

Naar schatting een kwart miljoen Belgen heeft vandaag een spuitje gekregen tegen de Mexicaanse griep. Dat zegt griepcommissaris Marc Van Ranst na de eerste dag van de vaccinatiecampagne voor risicogroepen. "Voorlopig komt er geen campagne voor niet-risicogroepen."

Vandaag is over het hele land de vaccinatiecampagne voor risicogroepen goed en wel van start gegaan. Op concrete cijfers is het wachten tot maandag, maar Van Ranst schat dat er al 250.000  mensen zich hebben laten inenten. Hij zegt dat er zich "heel weinig" tekorten aan voorraden voorgedaan.

"We hebben aan aantal tekorten kunnen opvangen in een paar apotheken, maar verder waren er geen grote problemen", zegt Van Ranst.

Momenteel zijn er 1,3 miljoen vaccins voorradig, maar daar komen er de volgende weken nog honderdduizenden bij. In principe komen 2 miljoen Belgen als risicopatiënt in aanmerking voor een spuitje. Als iedereen die er recht op heeft, een prikje komt halen, zou dat geen probleem mogen stellen, zegt Van Ranst. Dat zou best gebeuren binnen dit en een maand.

De griepcommissaris waarschuwt ervoor dat we "geen effect" zullen zien op het aantal griepgevallen in de bevolking, "of toch niet onmiddellijk." Volgende week wordt wel een lichte daling verwacht, maar dan omdat het een week vakantie is geweest in de scholen.

Van Ranst zegt dat er voorlopig geen inentingscampagne komt voor de niet-risicogroepen, tenzij de griepepidemie echt andere proporties zou aannemen. "We concentreren ons op de risicogroepen," klinkt het.