"Print is dead" verzamelt nieuwe generatie

Vandaag verschijnt het boek "Print is dead", een bloemlezing van 21 nieuwe, jonge Vlaamse auteurs. De verzameling gedichten en verhalen wil bewijzen dat het boek in dit internettijdperk nog niet dood is, maar net springlevend.

Volgens criticus Jeroen Maris, die de inleiding schreef bij het boek, is het internet een enorme verrijking voor de literatuur, omdat iedereen er zijn ei kwijt kan. Maar publiceren blijft ook belangrijk, omdat je op die manier het kaf van het koren kan scheiden. "Internet is toegankelijk voor iedereen, dus je dreigt wel eens met je talent te verdrinken in de overload aan informatie", zegt hij.

Maris vindt dat er behoorlijk wat talent tussen de nieuwe lichting auteurs zit, zowel op vlak van poëzie als op vlak van proza. Hij merkt ook dat er een nieuwe generatie spreekt, die het harde cynisme laat varen en opnieuw kiest voor de romantiek.

"Niet de romantiek in de kleffe, pathetische zin van het woord", zegt hij. "Maar er wordt weer een beetje geleden aan het leven, er is passie, er is melancholie en het gaat over de grote thema's, die toch altijd weer terugkeren: leven, liefde, dood."

"Print is dead" bevat verhalen en gedichten van onder anderen Alexander Soeke, Leen Verheyen, Maarten Inghels, Yannick Dangre, Christophe Van Gerrewey, Inan Akbas, Ivo Allewaert, Jan Aelberts, Sammy Deburggraeve, Sarah De Mul, Yannick Dekeukelaere, Emilie Dewitte, Lotte Dodion, Dirk Elst, Eva Mouton, Floris Schillebeeckx, Barbara Van Ransbeek, Fikry El Azzouzi, Reinout Verbeke en Charlotte Therssen.

De cover van het boek is gezeefdrukt en er zijn met de hand stempels op gezet. Daardoor is elk exemplaar uniek.