"Stop de CREMinaliteit" geweerd uit kazerne

Affiches van de legervakbonden tegen de geplande hervorming van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) mogen niet worden verspreid in de kazernes. Dat heeft de legertop gezegd. Volgens de legertop zijn de affiches een belediging voor De Crem.

De affiche gaat uit van drie van de vier legervakbonden - ACOD, ACV en VSOA - en roept op om op 15 november mee te betogen tegen de hervormingsplannen van De Crem. Bovenaan de affiche staat de vraag "Wie gelooft Crembo nog?", met daaronder de slogan "Stop De CREMinaliteit".

De legertop beroept zich nu op de algemene regel dat vakbonden niet mogen oproepen tot acties binnen de kazerne om de affiche te weren. "Het oproepen tot betogingen binnen de kazernemuren, dat zien we liever niet. Het uitdelen van pamfletten die oproepen tot betogen buiten de kazernemuren, aan de ingang van de kwartieren, daar hebben we geen problemen mee", zegt woordvoerde van Defensie Ingrid Baeck.

"Ook het dragen van lintjes die steun geven aan groepen die tegen bepaalde beslissingen of plannen zijn, dat zien we liever ook niet binnen de kazernemuren."

Besparingensplan valt niet in goede aarde

De Crem wil de komende jaren fors het mes zetten in het budget van Defensie. Hij wil 97 miljoen besparen door onder andere een aantal kazernes te sluiten en zes F16-vliegtuigen luchtdicht te "verpakken", zodat er geen geld uitgegeven moet worden aan onderhoud.

Echte ontslagen zullen er niet vallen, maar militairen die op vijf jaar van hun pensioen staan zullen worden aangemoedigd om vervroegd op pensioen te gaan met het behoud van 75 procent van hun loon. Tegen 2012 moet dat het aantal soldaten brengen op 34.000.