Hezbollah bereid om eenheidsregering te vormen

In Libanon maken de oppositiepartijen rond Hezbollah de weg vrij voor een regering van nationale eenheid. Premier Saad Hariri probeert al maanden tevergeefs om tot een akkoord te komen.

Hezbollah en de gelijkgezinde oppositiepartijen zijn gisteravond bijeengekomen om de politieke impasse te bespreken (foto). In een verklaring achteraf zeggen de partijen dat ze bereid zijn om in de regering te stappen. Officieel heeft premier Hariri wel nog geen bericht ontvangen van de oppositie.

Premier Saad Hariri, gesteund door het westen en Saudi-Arabië, probeert al sinds de verkiezingen in juni een kabinet samen te stellen, maar de oppositie rond de pro-Syrische Hezbollah was het niet eens met de lijst van ministers die Hariri had voorgesteld.

Vooral over de ministerpost van Telecommunicatie was er veel discussie, om veiligheidsredenen een van de belangrijkste portefeuilles in het land. De oppositiepartijen rond Hezbollah wilden dat Jibran Bassil deze portefeuille zou mogen houden, maar Hariri weigerde dat. Nu zou Hezbollah toch Telecommunicatie krijgen, maar onder de voorwaarde dat Bassil niet de bevoegde minister wordt.

Een maand geleden verklaarde Hezbollah nog dat het niet zou deelnemen aan de regering. Maar ondertussen werd achter de schermen wel voort onderhandeld, onder invloed van Saudi-Arabië aan de kant van Hariri en Syrië aan de kant van Hezbollah.

Sinds 2005 leefden de twee landen op gespannen voet. Toen werd premier Rafik Hariri, wiens regime de openlijke steun had van Saudi-Arabië, vermoord. Er was een vermoeden dat Syrië achter die aanslag zat. Maar de laatste weken is de relatie tussen beide landen verbeterd. Zo is koning Abdullah van Saudi-Arabië onlangs naar Damascus gereisd om de Syrische president Bashar Al Assad te ontmoeten. Beide landen spraken zich ook uit voor een regering van nationale eenheid in Libanon.