Huisartsen prikken tegen Mexicaanse griep

Vanmorgen zijn huisartsen begonnen met het inenten van risicopatiënten tegen de Mexicaanse griep. De patiënten krijgen het vaccin gratis. Heel wat gemeenten zijn ook gestart met een informatiecampagne over deze griepsoort en houden gezamenlijke vaccinatiedagen.

Risicogroepen zijn onder anderen chronisch zieken, zwangere vrouwen, ouders van jonge baby's, leerkrachten en personeel van de kinderopvang. Gezondheidsverleners, zoals dokters en verpleegkundigen, hebben al eerder een vaccin gekregen.

Het vaccin is niet gevaarlijk, maar patiënten ondervinden doorgaans wel meer bijwerkingen dan van het vaccin voor de gewone seizoensgroep. Het gaat vooral om pijn op de plaats van injectie of een lichte koorts, maar beide nevenwerkingen zijn meestal na twee dagen verdwenen.

De laatste tijd is wat verwarring ontstaan over de veiligheid van de vaccins, vooral zwangere vrouwen zouden aarzelen om zich te laten inenten. Maar professor en vaccinexpert Pierre Van Damme zegt dat er geen reden is om te twijfelen.

"Er zitten verschillende stoffen in, onder andere een kwikverbinding. Maar als u dagelijks of zelfs maar 1 keer per week vis eet, zal u dezelfde dosis kwik binnen hebben als met een vaccinatie. Deze kwikverbinding wordt al tientallen jaren gebruikt in kindervaccins. Na een aantal weken is deze soort kwik ook niet meer dedecteerbaar."

"Deze vaccins zijn bijzonder nauwkeurig nagekeken en we kunnen niet voldoende onderlijnen dat deze vaccins bijzonder veilig zijn", zegt Van Damme.

"En het is net omdat zwangere vrouwen behoren tot de risicogroep, dat deze vaccins zijn nagekeken op toxicologisch vlak en op vlak van veiligheid. Ik zou er niet aan twijfelen: een zwangere loopt een risico en moet worden gevaccineerd."

Gemeenten starten informatiecampagne

Verschillende Vlaamse gemeenten organiseren de komende weken speciale vaccinatiedagen. Ze willen hun inwoners gegroepeerd vaccineren tegen de Mexicaanse griep. De gemeenten hebben een brief verspreid waarin in detail staat uitgelegd wie een risicopatiënt is, en wie dus in aanmerking komt voor een Mexicaanse griepspuit.

In het gemeentehuis van Steenokkerzeel wordt er vandaag al gevaccineerd. "We houden vaccinatiedagen omdat het efficiënter, praktischer en sneller werken is", zegt dokter Bart Van Essche. "Dit is ook een manier om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen die voor het vaccin in aanmerking komen, uit de boot zouden vallen."

Ook de komende weekends zullen in veel gemeenten vaccinatiedagen gehouden worden.

De vaccins tegen de Mexicaanse griep zijn gratis, maar alleen voor wie als "risicogroep" wordt omschreven. In België zijn er momenteel 1 miljoen vaccins ter beschikking van die risicogroepen. Het gaat om:

  • huisartsen en al het personeel in de gezondheidszorg
  • mensen (ouder dan 6 maanden) die een medisch risico lopen op ernstige complicaties en zelfs overlijden (bijvoorbeeld mensen die behandeld worden tegen kanker)
  • iedereen die in het onderwijs of de kinderopvang werkt of beroepshalve met kinderen werkt
  • zwangere vrouwen of vrouwen die een behandeling voor kunstmatige bevruchting volgen
  • alle ouders met kinderen jonger dan 6 maanden
  • Ook daklozen vormen een risicogroep. Zij kunnen volgende week gratis voor een vaccinatie terecht in de OCMW's

Meer informatie over de Mexicaanse griep en de vaccinatiecampagne vindt u op de website van het Griepcommissariaat www.influenza.be.