Koninklijk paleis in top 3 "Lelijkste gebouwen"

Het koninklijk paleis komt als een van de winnaars uit de internetpeiling "Het lelijkste gebouw van België". Alleen een huis in Boortmeerbeek en een vervallen hoeve in Leuven steken het paleis naar de kroon. De winnaar van de onlinewedstrijd komt in aanmerking voor een gratis sloop.

Tussen 10 oktober en 6 november kon iedereen een gebouw nomineren of op een reeds genomineerd gebouw stemmen op www.hetlelijkstegebouw.be. De wedstrijd was een initiatief van  de Groep Jan Stallaert. Die wil met deze promotiestunt de mensen op die manier gelukkiger maken, "want maakt lelijke architectuur niet ongelukkig?"

Er waren 252 inzendingen, waaronder enkele opmerkelijke zoals het Brugse Concertgebouw, de Basiliek van Koekelberg, de IJzertoren in Diksmuide en de Gentse Boekentoren. Ook "alle appartementsblokken aan de Belgische kust" waren genomineerd.

Vooral Antwerpen blijkt heel wat architecturale gedrochten te herbergen, zoals Antwerp Tower op de Keyserlei, het Astridhotel, de politietoren Oudaan en het nieuwe justitiepaleis (foto links). De voetbalsupporters van Antwerp en Beerschot leken er een spelletje van te maken om het stadion van hun concurrenten zoveel mogelijk stemmen te bezorgen. Beide stadions scoren dan ook erg goed. De Bosuil leek zelfs lange tijd op nummer één te eindigen.

Uiteindelijk ging de "eer" naar Huis Schiplaken in Boortmeerbeek. Op twee staat een vervallen hoeve in Leuven. De Groep Jan Stallaert koestert echter argwaan, zegt Sylvie De Maegd in Het Laatste Nieuws. "We denken dat de eigenaars en hun families verschillende stemmen uitgebracht hebben. Waarschijnlijk zijn ze sowieso van plan om die gebouwen te slopen en hopen ze op een gratis afbraak. Daarom zullen we alles nog eens goed controleren vooraleer we de prijs toekennen."

Indien de twee huizen afvallen, maakt het koninklijk paleis als derde in de rij kans op een gratis afbraak. Maar "de kans dat we onze sloophamer daardoor mogen jagen, is onbestaand", zegt De Maegd. Afwachten dus welk huis Stallaert dan wel een mokerslag zal toedienen.

lees ook