Ook Brown pleit voor risicofonds voor banken

De Britse premier Gordon Brown wil dat de financiële sector veel meer zelf gaat instaan voor de eigen risico's. Hij zei dat op een bijeenkomst van de G20, de groep landen met 's werelds belangrijkste economieën, in de Schotse badplaats Saint-Andrews.

De ministers van Financiën van de 20 grootste industrie- en ontwikkelingslanden praten er dit weekend over een economisch herstelprogramma en het klimaat (kleine foto: de Britse minister van Financiën Alistair Darling met links zijn Amerikaanse collega Timothy Geithner).

Brown zei dat het niet kan dat slechts enkelen de vruchten plukken als het goed gaat met de banken, maar dat de hele maatschappij ervoor moet opdraaien als het fout gaat. "We moeten naar een correcte verdeling gaan van risico's en beloningen", aldus de Britse premier.

Hij sprak zich uit voor de oprichting voor van een soort fonds dat zou inspringen als een bank failliet dreigt te gaan. Dat fonds zou gespijsd worden met de opbrengsten uit financiële transacties, een soort Tobin-taks dus. Over zo'n fonds is al eerder gepraat, maar Londen is tot nu toe vrij terughoudend geweest. Ook in de VS ligt zo'n plan gevoelig.

"We moeten nadenken over een beter economisch en sociaal contract dat de algemene verantwoordelijkheden van de financiële instellingen tegenover de maatschappij weerspiegelt", aldus nog Brown.

De ministers van Financiën hebben ook besloten om de steunmaatregelen om uit de crisis te raken, niet af te bouwen zolang het herstel onzeker is.

Geen vooruitgang over het klimaat

Wat het klimaat betreft, hoopt Brown dat de G20 naar een budget toe kan werken van 100 miljard euro om de gevolgen van klimaatverandering te bekostigen.

Dat is het getal waarover een overeenstemming werd bereikt op de EU-top vorige week. Dat budget zou tegen 2020 beschikbaar moeten zijn om ontwikkelingslanden te helpen die zwaar lijden door de klimaatverandering.

"Er zal ruzie worden gemaakt over (wie wat moet betalen voor) het klimaat", zei een Russische deelnemer. "We hebben nog over niks een akkoord, maar er zal toch iets moeten komen in de slottekst. De Britten willen echt wel."