Schutter gebruikte omstreden Belgisch wapen

De schutter op de legerbasis van Fort Hood in Texas, Nidal Malik Hasan, heeft een omstreden pistool gebruikt dat gefabriceerd wordt in de Belgische wapenfabriek FN Herstal. De man kon het wapen probleemloos kopen in een wapenwinkel.

Amerika is nog steeds in rouw na het bloedbad van donderdag op de legerbasis van Fort Hood in Texas. Honderden Amerikanen hielden gisteravond een wake in het sportstadion van Fort Hood. Met kaarsjes herdachten ze de slachtoffers van de schietpartij. De vraag naar het waarom is nog niet opgelost, want de politie heeft de schutter nog niet kunnen ondervragen. Hij ligt nog in een coma.

Bij de schietpartij zijn 13 mensen omgekomen. De dader had twee pistolen bij zich toen hij het bloedbad aanrichtte: een Smith& Wesson, maar dat heeft hij niet gebruikt, en een FN 5.7-pistool, uit de FN-fabriek van Herstal.

Het 5.7-pistool is een semi-automatisch wapen, dat zeer krachtig is. Op grote afstand kan het zelfs kogelvrije vesten doorboren in combinatie met een bepaald soort munitie. Het wapen zou daarom zeer populair zijn bij criminele bendes. Het heeft de bijnaam "cop-killer".

De anti-wapenlobby in de VS heeft een tijdlang aangestuurd op een verbod op de vrije verkoop van het pistool. Maar de overheid beperkte alleen de verkoop van de munitie, niet van het wapen zelf. Volgens politiebronnen heeft Nidal Hasan zijn FN 5.7-pistool gewoon kunnen kopen in een wapenwinkel in de omgeving van Fort Hood.