Vaticaan kiest voor een Ardens exemplaar

Op het Sint-Pietersplein in Rome zal tijdens de eindejaarsfeesten een kerstboom uit Wallonië te bewonderen zijn. Wallonië heeft de spar aan het Vaticaan aangeboden, en ondanks buitenlandse concurrentie viel de keuze van het Vaticaan op de Belgische spar.

Elk jaar worden op het Sint-Pietersplein voor de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad een gigantische kerststal en kerstboom neergezet (foto boven: 2008). De traditie werd 25 jaar geleden ingezet door  paus Johannes-Paulus II. Sindsdien bieden talrijke Europese regio's spontaan aan om een "pauselijke spar" te leveren.

De keuze viel dit jaar op een exemplaar uit de streek van Spa, zo meldt het Waalse exportagentschap Awex in een mededeling. De boom is 90 jaar, 30 meter en weegt zowat 14 ton.

De boom wordt op 23 november omgehakt en zal half december in Rome worden afgeleverd. Wallonië produceert jaarlijks 3 à 4 miljoen kerstbomen, waarvan ongeveer 80 procent wordt uitgevoerd.

lees ook