"Yea" voor hervorming van gezondheidszorg

In de Verenigde Staten is de fel bediscussieerde wet over de hervorming van de gezondheidszorg goedgekeurd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De wet is nipt goedgekeurd met 220 stemmen voor en 215 stemmen tegen. De ja-stemmers waren 219 Democraten en 1 Republikein, Joseph Cao uit New Orleans. Tegen de wet stemden 176 Republikeinen en 39 Democraten.

De wet is bedoeld om 36 miljoen Amerikanen die nu geen gezondheidsverzekering hebben, een betaalbare verzekering te geven.

  • De ziekteverzekering zou verplicht worden voor iedereen.
  • Wie dat niet kan betalen, kan rekenen op financiële bijstand.
  • De regering heeft nu de mogelijkheid om zelf verzekeringen aan te bieden, de zogenoemde public option, naast de verzekeringen van privé-verzekeringsmaatschappijen.
  • De privé-maatschappijen moeten strengere regels respecteren. Zo mogen ze geen zieke mensen weigeren of hogere premies eisen van mensen met een medisch verleden.

Voor de stemming werd wel nog een amendement goedgekeurd om conservatieve Democraten over de streep te trekken. Zo zijn er restricties voor de "regeringsverzekeringen" wat betreft het terugbetalen van abortussen.

President Obama was zelf naar het Huis gegaan om twijfelende partijgenoten te overtuigen om voor de hervorming te stemmen. Hij zei dat dergelijke kansen "misschien één keer per generatie langskomen". Obama had de hervorming van de gezondheidszorg tot een van zijn speerpunten gemaakt in zijn verkiezingscampagne.

Obama zei achteraf dat de stemming in het Huis van Afgevaardigden "historisch" was, en dat de Senaat nu op zijn beurt zijn wet over de gezondheidszorg moet goedkeuren. In de Senaat is nog een aparte wet in de maak, die twee teksten moeten nog op mekaar worden afgestemd. De wet zou deze week besproken worden in de Senaat. Obama hoopt tegen het einde van dit jaar alles rond te hebben.

Senaatsvoorzitter Harry Reid zei na de stemming in het Huis van Afgevaardigden dat "we energie hebben gekregen omdat we dichter staan bij de hervorming van ons gebroken gezondheidssysteem". 

Fel bediscussieerd

De hervorming van de gezondheidszorg is een fel bediscussieerde wet in de Verenigde Staten. De twee visies lijken bijna onverzoenbaar. 

De Democraat John Dingell haalt aan dat de wet iedere Amerikaan nu "een gerust gemoed zal geven, omdat de nodige zorg voor iedereen betaalbaar zal zijn, ongeacht het inkomen of de persoonlijke gezondheidstoestand".

De Republikeinse Candice Miller is minder enthousiast: "De regering neemt het hele gezondheidssysteem sneller over dan je kan zeggen "dit maakt me ziek"." De meeste Republikeinen vinden dat de ziekteverzekeringen bij privé-bedrijven moet blijven.