China belooft Afrika 10 miljard dollar

China is van plan om de komende 3 jaar 10 miljard dollar in de vorm van leningen ter beschikking te stellen van de Afrikaanse landen. Dat heeft de Chinese premier Wen Jiaboa gezegd op een top in Sharm el Sheikh in Egypte.

Daar vindt een tweedaags forum plaats over China en Afrika. De Egyptische president Hosni Mubarak sprak in zijn openingsspeech over "vrede, veiligheid en groei", en dat de samenwerking tussen China en Afrika moet groeien.

De Chinese premier Wen Jiaboa zei dat China Afrika wil helpen om financieel onafhankelijk te worden. China wil ook milieuprogramma's uitbouwen in Afrika, onder andere 100 projecten in verband met CO2-arme energie.

Veel westerse landen hebben bedenkingen bij het vele geld dat China in Afrika wil pompen. Ze beschuldigen China ervan uit te zijn op de grondstoffen om hun eigen boomende industrie te kunnen steunen. Veel westerse regeringen tikken China ook op de vingers omdat het land geen gesprekken met Afrikaanse regeringsleiders aanknoopt over de mensenrechten.

In een opiniestuk in de Chinese staatskrant Global Times stond dat "het westen jaloers is op de nauwe relaties tussen China en Afrika", en citeerde een expert die stelde dat "Europeanen Afrika beschouwen als hun achtertuin".

Het is al de vierde keer dat een conferentie gehouden wordt over de samenwerking tussen China en Afrikaanse landen. Bij de vorige conferentie in Beijing in 2006 stelde China 5 miljard dollar ter beschikking en heeft het de schulden van meer dan 30 Afrikaanse landen verminderd of kwijtgescholden.