Het dodental door de orkaan Ida loopt op

In het Midden-Amerikaanse land El Salvador heeft de orkaan Ida al aan meer dan 90 mensen het leven gekost. 60 mensen zijn nog vermist en duizenden anderen zijn dakloos. De orkaan is nu langs Mexico op weg naar de Amerikaanse kust.

De orkaan Ida zorgde in El Salvador voor zware regens. De regen begonnen vorige donderdag en hield drie dagen aan. De meeste slachtoffers vielen door modderlawines in het bergachtige land, of door overstromingen.

Eerder trok Ida al over Nicaragua, daar werden meer dan 10.000 mensen getroffen. Bijna 1.000 huizen zijn vernield, het leger is ingezet om mensen te helpen.

Het Amerikaanse orkaancentrum in Miami volgt Ida intussen op de voet. Eerst was Ida een orkaan van eerste categorie maar boven de zee is de storm in kracht toegenomen. Ida is nu een orkaan van tweede categorie op een schaal van 5. Dat betekent windsnelheden tot 177 kilometer per uur.

Ida gaat nu langs de Mexicaanse stad Cancun naar de Golf van Mexico. Bij de kust zijn sommige gebieden geëvacueerd. Daarna trekt Ida noordwaarts. De gouverneur van de Amerikaanse staat Louisiana heeft de noodtoestand afgekondigd. Er wordt wel verwacht dat Ida opnieuw in kracht zal afnemen tegen dat de orkaan de VS bereikt.