Kenia verkoopt leeuwen om leeuwen te redden

In Kenia hebben milieuactivisten 48 levensgrote beelden van leeuwen verkocht om geld in te zamelen voor projecten ten voordele van leeuwen. De leeuwen haalden prijzen van 1.100 tot 13.000 dollar en de veiling bracht in totaal 170.000 dollar op.

De beelden van de leeuwen waren allemaal individuele kunstwerken en ze waren al twee maanden lang tentoongesteld in Nairobi, de hoofdstad van Kenia.

De bedoeling van de veiling was om, naast geld in te zamelen, ook de aandacht te vestigen op het lot van de leeuwen in Kenia, waar tot nu toe nog niet veel inspanningen gedaan zijn om de slinkende populatie te beschermen. 

Rond 1970 waren er in Kenia nog 30.000 leeuwen, zeven jaar geleden werden er 2.750 geteld en nu zijn er nog minder dan 2.000. Als er niets gedaan wordt, zullen leeuwen tegen 2030 uitgestorven zijn in het land. De leeuwen staan steeds meer onder druk: de Keniaanse bevolking is sinds 1988 verdubbeld van 22 miljoen naar 45 miljoen en ook de veestapel is sterk gegroeid. Tot overmaat van ramp wordt het land nog getroffen door een erge droogte.

De Keniaanse overheid vergoedt landbouwers ook niet meer voor vee dat gedood wordt door wilde dieren en de boeren hebben de neiging om de leeuwen te doden, om hun vee te beschermen en om de overheid onder druk te zetten om wel te betalen.
 

lees ook