Overheidssteun blijft nog tijdje mogelijk

De G20 heeft beslist om de overheidssteun nog een tijdje aan te houden tot de economie helemaal hersteld is. De G20 zijn de 20 rijkste industrielanden en ontwikkelingslanden. Het voorstel van de Britse premier Brown om een Tobintaks in te voeren, is niet goedgekeurd.

De ministers van Financiën van de G20 zijn dit weekend samen in Saint-Andrews in Schotland om te praten over de economie en het klimaat.

Er is beslist om de steun aan de economie aan te houden zolang het herstel niet zeker is. Er zijn tekenen van heropleving, zo stelden de deelnemers, maar de crisis is nog lang niet bezworen. De economie moet dus verder ondersteund worden, en de verschillende landen zullen hun steun later ook samen terugtrekken.

De discussie over de banken verliep moeizamer. De Britse premier Gordon Brown had voorgesteld om de zogenoemde Tobintaks in te voeren, een belasting op financiële transacties.  De opbrengst van de taks zou toekomstige faillissementen van banken kunnen opvangen. Maar de Verenigde Staten zagen dat niet zitten en dus is het plan afgevoerd.

Het Internationaal muntfonds (IMF) wil een taks voor banken die grote risico's nemen. Dat plan zou tegen volgende zomer concreet uitgewerkt worden.

Over het klimaat raakten de ministers het niet eens. De klimaatverandering zal vanaf 2020 veel geld kosten. Maar de groeilanden hebben het geld niet om ecologisch te produceren, of ze willen daarin niet investeren. Zij kijken in de richting van de rijke landen, die volgens hen in het verleden te weinig gedaan hebben.